Hitta bland alla våra 3 743 projekt

Idéer för Livet är stolta över att ha bidragit till att så många bra idéer förverkligats. Och vi ser fram emot att hjälpa ännu fler idéer att gå från tanke till handling.

Till höger är en karta med ett urval av alla de välgörande projekt som Idéer för Livet stöttar. När du klickar på en projektsymbol får du upp en kort beskrivning om just detta projekt. Verkar det intressant kan du läsa ännu mer om projektet. Om du markera en enskild kategori i spalten till höger om kartan visas bara den typen av projekt. Du kan även söka fritt på alla projekt. Antingen genom att bara ange en ort eller skriva in ett valfritt sökord.


Familjeläger 2012› Läs mer

Cracking the Armour

En temadag om killar, män och maskulinitet i Grundskolan som sedan ska resultera i en metodbok.

› Läs mer

Matfors tillsammans mot utanförskap

Det finns mycket att prata om, om man bara ses. I och kring Matfors utanför Sundsvall finns många engagerade människor inom olika föreningar.

› Läs mer

Kreativa studenter gör TV

Uppsala Student TV (USTV) är en förening där unga får lära sig att jobba med dokumentärfilm, spelfilm och tv.

› Läs mer

Skolans förutsättningar här och i Afrika

"Det går att tänka på barnen i Afrika ur många olika perspektiv, inte bara att det är synd om dem".

› Läs mer

Att utbilda fler ger snabbare hjälp

Hassela Helpline har en telefon- och chattrådgivning för anhöriga till unga i riskzonen för missbruk och kriminalitet.

› Läs mer

Platsen för många möjligheter

Mitt emellan staden, havet och Sandskogen där man har nära till allt, finns den öppna fritidsverksamheten Mötesplatse KFUM-huset.

› Läs mer

Att vara föreningsaktiv – en väg in i samhället

I Malmö drivs projektet Unga Kan 2.0 som främst vänder sig till tjejer och unga kvinnor som inte ännu deltar i föreningsliv eller fritidsaktiviteter.

› Läs mer

Vitberget – ungas plats för sköna somrar

”Ungdomar i Skellefteå ska känna att de är viktiga och att vi satsar på dem!” Det säger Summer on Vitberget, ett projekt för kul och meningsfulla aktiviteter på sommarloven i Skellefteå.

› Läs mer

Samtalsgrupper för vuxna i styvfamilj

Vid en skilsmässa blir många barn lidande av de vuxnas konflikter och även de vuxna kan behöva stöd och verktyg för att komma vidare.

› Läs mer

Tjejmässan i Landskrona

Tjejmässan är årets höjdpunkt för många tjejer i Landskrona. Här samlas allt ifrån massörer, frisörer och makeupartister till idrottsorganisationer, föreningar och artister.

› Läs mer

Att pröva sina vingar (och kanske ett par fotbollsskor)

CityIdrott Landskrona fungerar som mellanhand mellan skola, barn och olika föreningar.

› Läs mer

Unga i demokrati och delaktighet

”På Mina Villkor” är ett projekt som vill stärka ungdomars delaktighet i hemkommunen Växjö.

› Läs mer

Mot mobbning, alkohol och droger

”Det är verkligen inte coolt att mobba, börja röka, dricka alkohol eller ta droger!” Tänk om det var den självklara inställningen hos alla unga!

› Läs mer

Mot våld för trygghet

Väsby mot våld är en aktiv ungdomsförening som vill att alla i Upplands-Väsby ska kunna känna sig trygga. Alla är viktiga och alla har ansvar.

› Läs mer

Ungdomsgård som rockar

Musik som rockar ger glädje och gemenskap! I Gästrike-Hammarby drivs sedan 2004 en ungdomsgård i ideell regi.

› Läs mer

Teckenspråk, ett självklart språk. Eller?

Tänk dig att gå till skolan, alla pratar teckenspråk och ni leker som vilka barn som helst. Men sen när skolan är slut, då tystnar det. Plötsligt känner du dig väldigt ensam..

› Läs mer

Kawaiicon – anime och mangakonvent

Kawaiicon är en mötesplats för de som är intresserade av manga, anime, spel, musik och asiatisk kultur.

› Läs mer

Full fart utför, nerför, dirty!

Att cykla ”down and dirty” är en specialitet som binder samman en massa ungdomar i Nora, där mountainbike och BMX är stort.

› Läs mer

Kulturjobb för energi och entreprenörskap

”Do It Yourself! Du kan det du drömmer om!” Med den attityden drivs Kultursommarjobben, ett kommunalt projekt för unga i Östersund.

› Läs mer

När musik är vägen till livet

I Sundsvall ligger fritidsgårdarna tätt, en av dem är Skönsbergs fritidsgård. Och knackar man på den vita dörren så hittar man Skönsbergs Studio och ett gäng ungdomar som helst av allt är här på sin fritid.

› Läs mer

Fritidsledare lär av Kenya

Hur driver man en skola för hemlösa flickor i Kenya? Vad kan man lära sig om livet på ett afrikanskt barnhem?

› Läs mer

Där man vågar fråga

killfrågor.se är Sveriges första större stödforum på nätet för killar och alla som känner sig som killar, i åldern 10-18 år. Här har man normkritiska och stöttande samtal med unga killar och arbetar för folkhälsa och jämställdhet.

› Läs mer

Jag kan, du kan, alla kan!

Här är ett projekt som skapar möjligheter för ungdomar att upptäcka sin egen inneboende kraft och formulera sina drömmar.

› Läs mer

Unga tjejer, vita bälten

I träningsformen Aikido finns inga tävlingar. Man behöver inte tävla för att vara bra. I Lunds Aikido-klubb lyfts denna träningsform fram som ett särskillt bra alternativ för tjejer.

› Läs mer

Kraftsamling för friskare unga

Ungdomar mår bra av att röra på sig mer. Så även i Timrå. Därför startades projektet ”Friskare ungdom i Timrå” där målet är att få så många så möjligt att röra på sig minst 2 timmar i veckan.

› Läs mer

Dirt-bana i Hörnefors

För de BMX-intresserade pojkarna i åldern 10 -15 år stod en egen Dirt-cykelbana högst upp på önskelistan. Den kunde bli verklighet med hjälp av Idéer för Livet.

› Läs mer

Synsholmens kollo fortsätter sprida glädje

Du är 10 år och vill ha en sommar med äventyr och nya kompisar. Då är kollo rena drömmen. Idéer för Livet bidrog till att trygga framtiden för Synsholmens kollo

› Läs mer

United Sisters

Många känner sig fula, värdelösa och att de inte passar in. Speciellt unga tjejer. United Sisters vill stärka deras självförtroende med förebilder och utbildningar.

› Läs mer

Ungdomsgård med stark närvaro

Norrbo var en by utan någon mötesplats, inte ens ett café. Sysslolösheten bidrog till fylla och bråk. Då startades en ungdomsgård, och nu är stämningen betydligt bättre.

› Läs mer

Urkraft

Urkraft uppmuntrar ungdomar att släppa loss sin inre kraft och förändra samhället genom att starta aktiviteter och verksamheter som vänder sig till andra ungdomar.

› Läs mer

Osynliga gränser

Idén var enkel. En högstadieklass från Rosengård får känna en högstadie- klass från Höllviken/Vellinge. Allt för att sudda de osynliga gränserna mellan olika stadsdelar.

› Läs mer

Slå ett slag mot fördomar

YFU (Youth For Understanding) var 2010 på en skolturné stöttad av Idéer för Livet. Totalt deltog i 2700 elever i det interaktiva spelet ”Slå ett slag mot fördomar”.

› Läs mer

Ungdomsspel om jämlikhet

Föreningen Jämställdhet har med stöd av Idéer för Livet utvecklat ett spel om jämlikhet, etik, moral och rasism. Det används på högstadie- och gymnasieskolor.

› Läs mer

Ung Omsorg

Tre unga killar tyckte att yngre och äldre borde umgås mer i Sverige. De startade tillsammans Ung Omsorg. Idag jobbar 550 unga med att umgås med äldre på vård- och ålderdomshem.

› Läs mer

Popkollo Kompis

Popkollo uppmuntrar tjejer att börja spela pop och rock med kollo- verksamhet och olika kurser. Du kan hjälpa verksamheten genom att bli Popkollo Kompis, ett koncept Idéer för Livet stödjer.

› Läs mer

Så firar vi!

Ramadan, Chanukka och julafton. Varje kultur har sina egna högtider och traditioner. I boken ”Så firar vi” berättar olika unga svenskar hur de firar.

› Läs mer

Idrott som förenar

Elvaåringar från helt olika förorter fick träffas och prova friidrott tillsammans. Det skapade samhörighet och insikt att de är rätt lika oavsett var de bor.

› Läs mer

Stora lilla teatern

Stora Lilla Teatern är en improvisationsteater för barn i åldern 3-7 år. Idéer för Livet hjälpte till så att teatern kunde få en inspirerande och lärorik hemsida.

› Läs mer

Friends utbildar om mobbning

Organisationen Friends fick 1998 ett bidrag för att starta upp sin verksamhet med bland annat att utbilda kamratstödjare på 40 skolor runt om i landet.

› Läs mer

Sången som bro mellan människor

På Bolagsskolan finns klasser för barn med olika neurologiska funktionshinder Musikläraren insåg att det gick att skapa gemenskap mellan klasserna med sång.

› Läs mer

Tufft med kultur!

En ung kille som spelar klassisk musik eller dansar balett riskerar att bi mobbad. Det ville föreningen Expedition ändra på med killgruppen ”Tufft med Kultur”.

› Läs mer

Tjejzonen

Tjejzonen hjälper unga tjejer att må bättre psykiskt. Det görs bland annat genom att tjejerna får en ”storasyster” att prata och umgås med.

› Läs mer

Huliganpäron- Göteborg

Att upptäcka att dina barn är med i huligankretsar kan vara tungt. Eld- själarna Maria och Emelie startade Huliganpäron som stödjer drabbade föräldrar.

› Läs mer

Barnperspektivet.se

BRIS har med stöd av Idéer för livet startat en webbsida för vuxna som bryr sig om barn.

› Läs mer

Våga vara

Jana Söderberg har utvecklat metoden Våga Vara för att stärka barns och ungdomars självkänsla.

› Läs mer

Vatten släcker törsten bäst

På Kirunafestivalen går det vått till. År 2010 byggde Kiruna Lapplands ekonomiska förening en vattenbar och bjöd ungdomar på uppfriskande vatten.

› Läs mer

Lägg pengarna på annat än tobak!

Drog- och Brottsförebyggande Ungdomsgruppen i Järfälla inspirerade sjätteklassare med föreläsningar, digital kampanj och material att ta hem till föräldrarna.

› Läs mer

Medling i skolan

Utifrån boken Medkompis skapades 2007 projektet ”Medling i Skolan”. Det innefattade bland annat nätverksträffar om konflikthantering på 125 skolor i Norrbotten.

› Läs mer

Huliganpäron - Malmö

Att upptäcka att dina barn är med i huligankretsar kan vara tungt. Eldsjälarna Maria och Emelie startade Huliganpäron som stödjer drabbade föräldrar.

› Läs mer

Gymnastik är visst för killar

Många av pojkarna i gymnastik- föreningen FRAM i Helsingborg mobbades för sin sport. Det motarbetades med en temadag och uppvisning på lokala skolan.

› Läs mer

Ung typ liksom - en satsning mot droger

Fältgruppen i Båstad utvecklade tillsammans antidrogprojektet "Ung typ - liksom". Under två veckor fylldes staden med gratis aktiviteter för ungdomar.

› Läs mer

Pinsamt gör sexualkunskap roligare

UF-företaget Pinsamt ger rolig och lärorik sexualupplysning. 1250 ungdomar har fått bättre kunskap om sexuellt överförbara sjukdomar och vikten att skydda sig.

› Läs mer

Skateboardpoolen› Läs mer

Musik som grund för nya möten

Att komma ensam som flykting till ett annat land är inte alltid så lätt. KFUM Umeå har en verksamhet som inriktar sig mot att skapa ett kulturellt utbyte.

› Läs mer

Möte som förenar och bygger broar

CAH-föreningen som bildades 1991 arrangerar varje år en familjeträff där man samlas för att dela vardagserfarenheter med varandra.

› Läs mer

Kollofestival på Barnens Ö

Barnens Ö ville sprida kunskap och information om kollo. Med stöd av Idéer för Livet genomförde Stiftelsen Barnens Dag med framgång en Kollofestival.

› Läs mer