Hitta bland alla våra 3 851 projekt

På kartan till höger presenterar vi de allra senaste projekten som fått stöd från Idéer för livet. De beviljades var sitt stipendium den 28 februari 2017

När du klickar på en projektsymbol får du upp en kort beskrivning om just detta projekt. Om du markera en enskild kategori i spalten till höger om kartan visas bara den typen av projekt. Du kan även söka fritt bland alla projekt som stiftelsen stöttat sedan stiftelsen startade 1987. Antingen genom att bara ange en ort eller skriva in ett valfritt sökord.

Se även våra filmer med några av Idéer för lviets Eldsjälar som arbetar för att skapa bättre förutsättningar för Sveriges unga.


Trygg Malmö

Organisationen Grupp 194 Malmö vill med projektet "Trygg malmö" förbättra integrationen, öka tryggheten och engagera unga i Rosengård med hjälp av kvällsvandring och nattfotboll. Kvällsvandring är ett utmärkt sätt att bygga relationer och skapa dialoger i samhället. Att också arragnera nattfotboll i anslutning till kvällsvandringarna ger möjlighet till  meningsfull  och hälsosam fritidssysselsättning.

› Läs mer

Trast

Trast är ett nystartat initiativ som jobbar mot grooming via sociala nätverk. Grooming är män som utger sig för att vara unga tjejer och killar och sedan lurar andra barn och ungdomar att dela med sig av bilder och annat. Detta är redan idag ett stort problem men det växer också snabbt. Trast kopplar ihop stark e-identifiering med konton på sociala medier och säkerställer på så sätt att det finns en känd identitet bakom den man pratar med.

› Läs mer

Ronja goes Dans

Föreningen TRIS (Tjejers Rätt i Samhället) i Uppsala vill med projektet "Ronja goes Dans" introducera social dans till unga tjejer som lever med hedersrelaterade begränsningar. Projektet främjar fysisk och psykisk hälsa, självkänsla och integration.

› Läs mer

Inte till Salu Chatboten

Caroline Engvall och "Inte till Salu" arbetar för barn och ungas säkerhet på nätet.  Projektet "Chatboten" är ett viralt verktyg  som ger föräldrar eller andra vuxna som har barn i sin närhet, insikter och utbildning  om sexuell utsatthet på nätet.

› Läs mer

Unite People

Varbergs BoIS FC får stöd från Idéer för livet  till integrationsprojektet "Unite People" som  handlar om att föra  ihop människor från olika kulturer, länder, religioner och samhällen genom fotbollen. Projektet samlar nyanlända flyktingar, samt lokala ungdomar för att låta dom lära känna varandra.

› Läs mer

Nattfotboll Andersberg

Något flera ideella föreningar vittnar om är att konceptet Nattfotboll ger goda resultat inom flera områden, bland annat för att skapas ocialt tryggare närområden. Halmstad Bollklubb har fått stöd för att starta upp "Nattfotboll" i en av Sveriges mest utsatta stadsdelar, Andersberg. Projektet innebär att idrottshallar öppnas upp för unga 13-25 år som på fredagskvällar spontant kan spela ledarledd fotboll eller utöva annan idrottsaktivitet

› Läs mer

Glimma barn och ungdom

Psykisk och fysisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar, så även övervikt i tidig ålder. Glimma Barn och ungdom i Falun är en förening som erbjuder träning enskilt eller i grupp, för barn och ungdomar tillsammans med deras familjer. I konceptet ingår även föreläsningar inom kost, hälsa och träning.

› Läs mer

Pure For Sure

Med det förebyggande utbildningsprogrammet  Pure For Sure vill Idéer för livet i samarbete med Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation och projektet Pure For Sure bidra till insikt och beteendeförändring mot en mer hälsosam livsstil.  Pure For Sure vill ge ungdomar relevanta insikter om doping- och kosttillskott. Syftet är att förändra attityder till förmån för en hälsosam, ärlig och ren livsstil.

› Läs mer

Hela Orten rullar

Projektet Hela Orten Rullar skapar coachledda träningstillfällen där nyanlända och svenska ungdomar tillsammans kan lära sig att åka skateboard. Projektet drivs av föreningen Hela Sverige Rullar och genomförs i samarbete med andra skateboardföreningar i landet.

› Läs mer

Vi tror på Göteborg

Det finns stora skillander i hälsa och livsvillkor beroende på var i Göteborg man bor. Genom fotbollsaktiviteter vill IFK Göteborg  med projektet "Vi tror på Götegorg" bryta barriärer och öka känslan av delaktighet och förbättra hälsan hos barn och ungdomar i hela Göteborg.

› Läs mer

Zimba Marimba Camp 2017

Zimba Marimba Band Förening i Vellinge vill  med musiken i centrum uppmuntra ungdomar att se olikheter som en tillgång. Zimba Marimba Camp 2017 är ett läger med Afrikansk musik som arbetar för integration, mot fördomar och diskriminering.

› Läs mer

Utbildningsserie - Unga aktiesparare

Unga Aktiesparare i Umeå arbetar för att främja sund ekonomi bland ungdomar och unga vuxna i Umeå. Med utbildningar och föreläsningar vill de att Inspirera unga att intresseras av  ekonomi. Att inte ha råd med sina drömmar är skillnaden mellan att drömmen förblir en dröm, mot att det faktiskt blir verklighet.

› Läs mer

Psykisk ohälsa bland unga

Projektet "Psykisk ohälsa bland unga"  kommer att gå ut till Gymansieskolor i Bromma för att geomföra föreläsningar  och diskussionsgrupper i Suicidprevention. Syftet är att är få fler att våga prata om och belysa psykisk ohälsa/självmord. Det ska vara lika självklart att prata om detta som om fysisk ohälsa.

› Läs mer

Fotbollscup på Zlatan-planen

Många unga i Rosengård vill spela organiserad fotboll men har svårt att ta steget in i ordinarie fotbollsklubbar. Asylum and Regufee Care (ARC) vill med projketet "Fotbollscup på Zlatanplanen" skapa möjlighet för fler att delta i en fotbollsturnering som kommer att pågå under hela våren 2017 och når 100 killar och tjejer mellan 8-12 år som bor i Rosengård. 

› Läs mer

Medmänniskor - ett teatermöte

Medmänniskor - ett teatermöte. Först improviseras och skapas föreställningen med en grupp nyanlända ungdomar och unga från familjehem. Därefter åker de på turné och möter publik i skolor och på flyktingboenden.   Tillitsverket vill med projektet skapa närhet och tolerans mellan olika ungdomsgrupper och erbjuda erfarenheter av delaktighet och av kraften i att skapa tillsammans.

› Läs mer

Läs & Lär

Kulturföreningens Swe-Som vill med Projektet "Läs & Lär" skapa läslust och  studiemotivation hos  barn och ungdomar i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg. Målgruppen är barn och unga mellan 10-17 år som får delta i bokcirkel med gemensam läsning och diskussion kring böckernas innehåll och språk. 

› Läs mer

LÄTT - Läs Ät Träna Tryggt

KFUM Malmö vill med projektet LÄTT- Läs Ät Träna Tryggt, utveckla en modell där cirka 400 idrottsintresserade och idrottsaktiva barn och unga, med och utan funktionsnedsättning, deltar i läsutvecklande aktiviteter.

› Läs mer

Närsbomästerskapen

I byn Närsbo utanför Alingsås finns en liten förening med barn som brinner för friidrott.  Två av dem är Oliver 10 år  och Leo 8 år,Idéer för livet stödjer den lilla föreningen med ett stipendium som når ca 50 barn så att de kan köpa in material och påbörja sin resa att bli bäst i världen på friidrott.

› Läs mer

Podcast: Ung och stolt

Hillevi Wahl skriver krönikor,böcker och föreläser om barn och ungas hälsa. Med podcasten "Ung och stolt" vill hon nå ut till alla de unga som lever med medberoende till vuxna. Projektet vill ge en djupare förståelse för beroendesjukdomen inte minst ur barnets perspektiv och skapa mod att förändra.

› Läs mer

Rehabilitering med häst

Alingsås ryttarsällskap har fått stipendium från Idéer för livet för projektet "Rehabilitering med häst".  Vi vet att regelbunden fysisk träning påverkar  hjärnans funktioner och vårt välbefinnande, och det finns även forskning som visar att i samvaro  med djur som hästar i det här projektet, ökar också empatin hos individen.  Alingsås ryttarsällskap erbjuder ridlektioner till unga med psykisk ohälsa och övervikt.

› Läs mer