Nu lanserar vi demokratispel tillsammans med Prinsparets Stiftelse

Publicerades 09/26/2024

Idag lanseras kortspelet “Nätet och demokratin” – ett demokratistärkande spel med fokus på rättigheter i den digitala världen. Spelet har tagits fram av Prinsparets Stiftelse i samarbete med Skandias stiftelse Idéer för livet och är del av skolplattformen Lajka. Det syftar till att introducera och inspirera till diskussioner om nätets funktioner och hur de påverkar vår demokrati och vänder sig särskilt till elever i årskurs 7–9.

Att rusta barn och unga för ett liv som fullvärdiga, demokratiska medborgare som har kapaciteten att förhålla sig källkritisk till den information de möter, är en del av skolans uppdrag och idag är det kanske viktigare än någonsin. Därför har Prinsparets Stiftelse tillsammans med Skandias Stiftelse Idéer för Livet tagit fram ett kortspel att använda i skolan på temat.

Spelet syftar till att introducera och inspirera till diskussioner om hur nätets funktioner påverkar vår demokrati. I spelet får eleverna, genom att iklä sig olika roller, resonera och argumentera för olika lösningar som bidrar till ett mer demokratiskt samtal på nätet. Spelet introducerar även en roll som “demokratins väktare”, som har i uppgift att resonera, problematisera och värdera de olika lösningarnas inverkan på demokratin.

– Nätet och sociala medier är idag viktiga arenor för vår demokrati, och det särskilt för barn och unga. För att värna om möjligheterna nätet ger är det viktigt att vi på olika sätt och i olika roller arbetar för att skapa ett demokratiskt samtal och det hoppas vi att det här spelet ska kunna bidra med, säger Johanna Lindström, projektledare hos Prinsparets Stiftelse.

Vi lever idag i en värld där gränsen mellan det fysiska och det digitala inte längre existerar. Nätets framväxt har påverkat hur vi ger och tar emot kunskap och ställer stora krav på vår egen förmåga att tolka och kritiskt granska det flöde av information som konstant omger oss. Nätets varande påverkar också vår demokrati och de demokratiska samtalen, på både gott och ont. Vi kan idag lättare nå ut till många genom sociala kanaler och webbaserade medier, men snabbheten i det digitala gör också att vår lagstiftning och våra granskande funktioner inte hinner med.

Exempel på det såg vi inte minst under covid-19-pandemin under vilken Världshälsoorganisationen (WHO) och Förenta nationerna (FN) varnade för ytterligare en typ av pandemi – en infodemi bestående av mängder av felaktig information om viruset som spreds världen över, via digitala plattformar och medier.

– Idéer för livet har i flera år uppmärksammat frågor kring både nätet och demokrati som mycket angelägna att agera på. Vi har tillsammans kunnat skapa material som når ut till en halv miljon användare över hela Sverige och som bidrar till att skapa trygga rum för barn och unga online. Att bygga på det materialet med ett fysiskt spel där unga får reflektera över nätets, men också sin egen roll i demokratin känns mycket viktigt. Vi vill genom kortspelet Nätet och demokratin skapa förutsättningar för skolor att på ett enkelt och kreativt sätt lyfta och arbeta med dessa viktiga frågor, säger Christina Wahlström på Skandias stiftelse Idéer för livet.

Spelet är framtaget med grund i läroplanen för grundskolan, särskilt för årkurs 7 till 9, och i läroplanen för gymnasiet. Utifrån spelet har även lektionsupplägg för lärare samt en lärarhandledning tagits fram som ska stötta lärare i användandet av spelet i undervisningen.

Projektet är ett samarbete mellan Prinsparets Stiftelse och Skandias Stiftelse Idéer för Livet. Det är ett samarbete som pågått under flera år och bland annat resulterat i skolplattformen Lajka, en kostnadsfri plattform med skolmaterial om trygghet på nätet för barn från förskole- till gymnasieålder.

Spelet finns att beställa kostnadsfritt för skolor via utbudet.se

Läs mer om vårt arbete tillsammans med Prinsparets Stiftelse  här