Årets idé för livet –  i år blev det två!

Publicerades 05/17/2022

Idéer för livet fyller i år 35 år och vi delar ut priset till inte bara ett utan två initiativ som båda är inspirerande bevis på att alla med en bra idé och ett starkt samhällsengagemang kan bidra till att ge fler barn och unga chansen till ett hälsosamt  tryggt liv.  Vi säger stort grattis till Lära med hästar och Dans för hälsa som utsetts till Årets Idé för livet 2021.

Vi gillar att överraska! 

Vi bjöd in Anna Duberg, grundare av Dans för hälsa och Lisa Thorngren, grundare av Lära med hästar till ett möte för att prata idéer. Och då passade vi på att dela ut priserna. 


Lära med hästar 

Lära med hästar vill bidra till ökat välmående hos barn och unga. Forskning visar att samvaro med hästar har positiv effekt på individers kognitiva och känslomässiga utveckling. Men det
är inte alla barn och unga som har möjlighet att få umgås och lära med hästar.
Utbildningsprogrammet är utvecklat av Lisa Thorngren och bygger på hennes kunskap och mångåriga arbete i Australien och Sverige med hästen som en välgörande kraft. Utbildningen har hästen som lärare och innefattar övningar som barn och häst gör tillsammans. Övningarna utvecklar barnens kommunikation, koordination och kroppskännedom. Utifrån utvecklad metodik och framtaget utbildningsmaterial strävar Lära med hästar att nå ut till skolor och HVB-hem runt om i hela Sverige.

 


Dans för hälsa 

Psykisk ohälsa ökar dramatiskt bland barn och unga i Sverige. Det finns därför behov av fler förebyggande sociala insatser för att stärka barn och ungas psykiska hälsa.

Dans för hälsa är en forskningsbaserad metod för att förbättra ungas psykiska hälsa med hjälp av kravlös dans och gemenskap. Regelbundna mätningar visar att metoden effektivt minskar stressrelaterade symptom. Genom att samverka med olika hälsoinstanser och utbilda fler än 500 lokala instruktörer, har Dans för hälsa på kort tid lyckats etablera sig på nästan 200
orter runt om i Sverige.

 

Stort grattis till er båda!