Årets Idé för livet – Psykologeek

Publicerades 03/13/2024

Varje år delar vi ut priset Årets Idé för livet till initiativ med stor potential eller som redan påvisat resultat för att lösa en samhällsutmaning. Med priset vill vi lyfta fram särskilt betydelsefulla insatser som gör att fler barn och unga får chansen till ett hälsosamt och tryggt liv. I år säger vi stort grattis till Psykologeek som utsetts till Årets Idé för livet 2023.

Psykologeek – en viktigt insats för ungdomars psykiska hälsa

 

Vi ser att unga mår allt sämre och det är tyvärr en utveckling som pågått under en längre tid. Enligt vår rapport ”Unga i Sverige” uppger 64% ungdomarna att de har haft minst en period i livet när de mått dåligt psykiskt. Vi måste få unga att må bättre. Därför känns det extra fint att årets pris går Psykologeek som stävar för att öka medvetenheten kring psykisk ohälsa och hjälpa unga att bättre hanterar sitt mående.

Preventionsforskning visar på fördelar med kunskapsspridning för att minska psykisk ohälsa. Genom att kombinera kunskapsspridning med plattformen TikTok, där många unga befinner sig, har Psykologeek skapat ett framgångsrikt koncept. Det är nytänkande och innovativt grepp och bakom idé står psykologen Jaqueline Levi. Att investera i stöd för unga så att de bättre kan hantera sitt mående lönar sig inte bara för de unga som får hjälp utan även för samhället i stort. Psykologeek är ett inspirerande bevis på att alla med en bra idé och ett starkt samhällsengagemang kan bidra till att ge fler barn och unga chansen till ett hälsosamt och tryggt liv.

Vi gillar att överraska

Idéer för livet bjöd in Jaqueline Levi till ett möte för att prata om Psykologeek och  den fina respons och snabba spridning som filmerna haft sedan de lades upp på TikTok – det tyder på att behovet finns.
Vad hon inte visste var att vi samtidigt ville passa på att överraska henne med att dela ut priset för Årets idé för livet. En överraskade Jaqueline säger ” Jag uppskattar all stöd och pepp jag fått från Idéer för Livet som möjliggjort både Psykologeek och även bidragit till andra initiativ som Psykologipodden. Jag är så tacksam för att ni hjälper mig hjälpa andra”.

“Att rusta unga med kunskap och verktyg på en plattform där de finns med ett uttrycksätt som är lätt att ta till sig och är både innovativt och helt rätt i tiden. Därför känns det extra roligt att kunna dela ut priset till Psykologeek och Jaqueline”, säger Stina Liljekvist Ordförande på  Idéer för livet som var med och överraskade Jaqueline.