Hur skapar vi motivation och framtidstro mitt i krisen?

Publicerades 05/07/2020

Jana Söderberg, verskamhetschef på Motivationslyftet, delar med sig av hur vi kan skapa motivation under rådande pandemi. Motivationslyftet är samarbetspartner till Skandia och Idéer för livet. Motivationslyftet arbetar med att öka ungdomars motivation och självledarskap. Sedan 2014 har vi utvecklat metoden som idag används av 50-tal skolor och 6000 elever.

Det är vår och jag andas in luften som ligger över Sverige. Årstider bryr sig tydligen inte om pandemier och ekonomikriser. Medan jag springer min vanliga löprunda tänker jag på löparnas visdom hur man skapar motivation för en längre prestation – man tänker inte på den totala distansen utan fokuserar på mindre avsnitt.

Det är nästa tidtagning eller vätskekontroll som får dig att orka lite till. På samma sätt är det viktigt att leda genom kriser. I krisen som pågår vet vi inte ens den totala distansen – blir det en halv-, hel- eller ultramaraton?… ingen vet. Det enda vi vet med säkerhet är att loppet kommer att vara krävande både i tid och energi. Planera därför för kortare avsnitt och skapa en tydlig struktur i din hjärna för denna dag eller kommande vecka.

Men när vi ändå pratar om maratonlopp så är det viktigt att påpeka att syftet denna gång inte är att springa ditt personbästa utan att så många som möjligt kommer i mål. Att bidra till det är för mig innebörden av ordet demokrati. Jag ser många exempel på sådana aktiviteter där människor stödjer varandra. Jag ser restauranger som lagar gratismat till personalen i äldreboenden, flygpersonal som skolas om till vårdpersonal etc.

Men jag ser också andra exempel där man utan solidarisk omtanke försöker utnyttja situationen genom att pressa priser i restauranger, där konsulter anlitas till skampriser för att de ju annars inte har ngt att göra eller där man säljer munskydd på nätet för 60 kr per styck.

Vilket samhälle vill vi ha när denna kris är över? Vad kommer vi att ha lärt oss? Vad kan du göra för att bidra till att fler klarar sig över mållinjen? Jag vill se IT-bolag som hjälper skolor med teknisk träning för distansundervisning. Jag vill se artister som tillsammans skapar allsångsprogram som sänds till äldreboenden där människor just nu känner sig väldigt ensamma. Jag vill se människor som ställer en blomma framför grannens dörr om den är sjuk eller av någon anledning inte kan gå ut.

Det sägs att ingen kan göra allt men att alla kan göra något. Låt oss tillsammans se till att detta lopp blir en påminnelse om människan som flockvarelse där vi behöver varandra – speciellt i kriser.

 

Jana Söderberg

Verksamhetsansvarig

Motivationslyftet

 

www.motivationslyftet.se