När eldsjälar möts!

Publicerades 10/12/2018

Eldsjälsträff i Göteborg 26 september

Göteborg bjöd på blåst och regn denna septemberdag men på Skandia där Idéer för livet samlat ett tjugotal eldsjälar från 11 olika projekt som stiftelsen stöttat, fanns bara värme och engagemang.

Kvällen började med information från Idéer för livet med tonvikt på hur stiftelsen arbetar för att bidra till utveckling av de initiativ som får stöd. Om vilken betydelse effektutvärdering har och presentation av de verktyg som Idéer för livet tagit fram för att underlätta utvärderingsarbetet.

Det viktigaste under kvällen var när representanter från de deltagande projekten själva fick presentera om, hur och varför de startat och driver sina projekt. Projekt som representerades under nätverksträffen hade alla beviljats stipendium från stiftelsen under åren 2017 – 2018 i Göteborg med omnejd.

Ryttarvänner
Carina Espegren berättade om varför hon startade detta vänskapsprojekt i ridskolan, hur det nu spridits till flera ställen och utvecklingen mot att nu sätta metoden på pränt genom att ta fram handledning och utbildningsmaterial för att sprida metoden nationellt. 

Dans för hälsa
Dans för hälsa vill vara en fristad från stress – då växer självtillit och glädje. Eva Schödin och Karin Malmqvist beskrev hur de arbetar med dans som verktyg för att stärka ungas hälsa.  Genom samverkan med kommuner bidrar de med sitt program som anpassas efter kommunernas och skolornas förutsättningar och utgör ett kostnadseffektivt komplement till elevhälsan. 

Fritidsbanken Frölunda Torg
Fritidsbanken representerades av Fanny Sannerud som berättade hur Fritidsbanken inte bara bidrar genom att gratis låna ut sport- och fritidsaktiviteter.  Fritidsbanken har även utvecklats till en mötesplats och ställe där yngre barn gärna vill vara. De som inte har åldern inne för att vara på fritidsgården men som behöver en plats att utvecklas på.

Frölunda Innebandyklubb, Integrationsinnebandy
Frölunda Innebandyklubb har bildat ett särskilt Integrationslag som gör som namnet säger. Blandar ungdomar från 15 år och upp, flickor som pojkar, nyanlända eller icke. Maria Ekström och Erik Pettersson som båda är tränare och ledare för integrationslaget berättade om verksamheten och vilken stor betydelse den har för många och främst de som har en tuff tillvaro.

Funkibator – ideell förening
Från den ideella föreningen Funkibator kom Stefan Johansson, Amanda Svanhall, Pia Hammargren och Alice Letell.  Vi fick bland annat höra att själva ordet Funkibator är sammansatt av de båda orden Funktionsnedsättning och inkubator. Det är också så föreningen vill verka, som en gynnsam växtmiljö och plattform med fokus på utvecklingsfrågor inom området funktionsnedsättning.

Good Stuff
Vännerna Teddy Rynning och Cristian Saavedra kom från det nya och innovativa projektet Good Stuff som startade för att de ville hitta former för att få barn och unga att, istället för att fastna framför data- och mobilskärmar, upptäcka sin egen kreativa förmåga. De kom fram till att bästa sättet att väcka intresse är att prova på.  Good Stuff har till exempel DJ-kurser för möjlighet att uttrycka sig musikaliskt utan att behöva lära sig spela ett instrument.  Ett annat kreativt område som de bidrar med är deras Brädspelsverkstad där barn får designa sina egna brädspel, från idé till färdigt spel.               

Kulturföreningen Swesom
Författaren och eldsjälen Bile Hashi beskrev hur föreningen Swesom arbetar med projektet ”Läs & Lär”. Ett projekt som handlar om att ge barn i Biskopsgården bättre förutsättningar genom tidig språkträning och kontakt med böcker.  Läs & lär erbjuder bokcirklar, författarverkstad och studiebesök och författarbesök runt om i Göteborg. De använder i sin verksamhet även förebilder i form av tidigare studenter som gått vidare till högre utbildning eller arbete.  

Redbergslids IK, Integration genom idrott – sportskola
”Idrotten är ett hus som är öppet för alla” Det är något Redbergslids IK tagit fasta på och därför startar de nu upp ett projekt som handlar om att använda idrotten och föreningslivet som kraft för en meningsfull tillvaro för nyanlända ungdomar. Ann Filipsson från Redbergslids IK berättar om konceptet med tjej- och killgrupper som i klubbens regi får testa olika idrotter och lära sig om föreningslivet.  I framtiden ser Ann att konceptet utvecklas för att kunna bli en ordinarie verksamhet i stadens regi. -Sikta högt, och nå trädtopparna!

Madusa
Madusa förening i Mölndal vill med projektet “Att vara tjejer!!” stärka unga tjejer till att göra självständiga val och skapa ett forum där tjejer själva kan delta i ett förändringsarbete om kön, egenmakt och sexualitet.  För många unga invandrare är tonåren en tid full av funderingar och nya situationer som projektet vill lyfta.  Duger jag som jag är? Hur är jag mig själv?  Varför killar i invandrarfamiljer större handlingsutrymme? Frågor som utmanar och Kawa Karem som berättade om projektet beskrev också de utmaningar som finns för att nå fram.

AJABAJA – stoppa mobbningen i tid
Vi måste börja prata med barnen på riktigt i tid!  Johan Oljekvist hade till kvällen tagit med sig och demonstrerade hur ett brädspel kan fungera som verktyg och hjälpmedel för att skapa ett ramverk för det goda samtalet om de svåra frågorna.  AJABAJA är ett brädspel som kan användas till exempel i förskola, skola eller fritidsgård där läraren spelar med de små barnen och på ett lekfullt sätt lockar fram fina samtal om utmanande frågor.

Kvällen avslutades med fantastiska inspiratören Pa Modou Badjie som berättade om sitt projekt ”Love by force”. Om mötens betydelse, särskilt de fysiska. Om att inspiration till välvilja leder till välvilja, att vi måste vara mer sociala på riktigt och att utmana till att drömma stort och vad det faktiskt kan leda till. I hans fall bland annat en ”monsterhit” tillsammans med gruppen Panetoz, ”Dansa Pausa”.