Ungas röster i ny fantasyserie

Publicerades 01/11/2021

År 2013 fick projektet Gabriel Klint ett stipendium från Idéer för livet för att skapa en ungdomsreferensgrupp till ett projekt som ville använda fiktion för att hjälpa unga som är rädda för döden och har tankar kring existentiella frågor. Ungdomarnas röster har sedan varit en viktig del i skapandet av serien Änglavakt.

Skyddsängeln Gabriel Klint (Charlie Gustafsson) och Abby Paulsson (Adina Romare). Foto: Bloody Brilliant Productions/SVT.

Skyddsängeln Gabriel Klint (Charlie Gustafsson) och Abby Paulsson (Adina Romare). Foto: Bloody Brilliant Productions/SVT.

Ungas viktiga röster 

I Idéer för livets nya rapport om ungas välmående och framtidstro kan vi läsa att antalet unga med oro och ängslan har fyrdubblats sedan 80-talet och att unga svenskar mår sämst i hela EU. Rapporten lämnar också förslag på åtgärder för att vända trenden och lyfter bland annat hur viktigt det är att lyssna på och ta till sig av vad unga har att säga.

– Idéer för livet har följt och sett utvecklingen av Gabriel Klint sedan 2013 då stiftelsen beviljade ett stipendium. Ett tydligt exempel på projekt som arbetar utifrån flera av Idéer för livets ledstjärnor; förebyggande, med långsiktighet och ungas delaktighet säger Birgitta Hultfeldt ansvarig för Idéer för livets lokala projekt.

Änglavakt

Fantasyserien Änglavakt handlar om skyddsängeln Gabriel Klint som försöker sköta sitt uppdrag – att hjälpa människor som tänker ta sina liv – men som får sitt liv komplicerat av så mänskliga saker som kärlek och andra känslor. Serien är skriven av Amanda Romare och regisserad av Pernilla Romare och medverkar gör bland andra Charlie Gustafsson, Adina Romare, Madeleine Martin, Happy Jankell, Regina Lund, Johannes Brost, Mohamed Said och Ousman Holmén.

Amanda Romare, som skrivit manus, har använt sitt eget liv som underlag för serien.

– Fiktion har en unik förmåga att nå människor och spegla olika känslor. I Änglavakt har vi valt att ha med självmord, det är det som är änglarnas uppgift att sätta stopp för på jorden, men fokus ligger på kärlekshistorien, om svåra val och om att välja mellan sitt eget bästa eller det allmännas bästa.

– Vi tror att det är en bra väg att gå för att lösa upp tabun kring självmord och psykisk ohälsa. Det finns med som en del av livet, men är inte huvudfokus, fortsätter Amanda Romare.

Änglavakt är en serie som vill inspirera människor att öppna upp sig kring ämnena, och att ge mod att våga stötta varandra.