IGEday 365

Publicerades 10/13/2021

IGEday eller Introduce a Girl to Engineering Day och är ett initiativ för att öka intresset för teknik bland unga tjejer. En dag som riktar sig till tjejer och icke-binära i åldrarna 13-19 år. Under en dag får de besöka företag över hela Sverige och se förebilder som visar dem vad en ingenjörsutbildning för med sig. Det projekt som nu beviljats stipendium från Idéer för livet handlar om vidareutveckla idén till att inte bara innefatta den dagen då eventet genomförs, utan täcka alla årets 365 dagar. 

Idag finns ett stort behov att stärka fler kvinnor till att välja ingenjörsyrket. För trots att företagen vill rekrytera jämställt och att efterfrågan av ingenjörer beräknas öka med närmare 40 procent till år 2035, är bara 35% av de som utexamineras från universiteten idag kvinnor.

Samtidigt växer initiativet Introduce a Girl to Engineering day, IGEday, som i år har möjlighet att välkomna sin 10 000:e deltagare sedan starten för åtta år sedan. 2022 är även året då konceptet för första gången realiseras utomlands, och därmed blir IGEday ett av de största initiativen för att nå en jämställd teknikbransch.

Många pratar om att situationen måste förändras, men de som har hittat en lösning är Emelie Emanuelsson och Marie Ideström, som ligger bakom Stiftelsen Womengineer. Tillsammans med ett gäng volontärer i form av ingenjörer och ingenjörsstudenter anordnar de Introduce a Girl to Engineering day varje år sedan 2015. Under en dag öppnar företagen upp sina portar till unga tjejer och icke-binära mellan 13-19 år för att visa hur det är att jobba som ingenjör. Det har visat sig vara mycket effektivt för att få tjejer intresserade av yrket.

Ort:

Bromma