Årets idé för livet – Läsligan

Publicerades 04/24/2023

Idéer för livet delar ut priset till initiativ med stor potential eller som redan påvisat resultat för att lösa en samhällsutmaning. Med priset vill vi lyfta särskilt betydelsefulla insatser som gör att fler barn och unga får chansen till ett hälsosamt och tryggt liv. Vi säger stort grattis till Läsligan i Skellefteå som utsetts till Årets Idé för livet 2022.

Läsligan – vill vända trenden kring läsning och rörelse.

Internationella PISA-rapporten vittnade 2001-2014 om en nedåtgående trend inom läsning bland barn och unga i Sverige. Samtidigt vittnar studier från bland annat Folkhälsomyndigheten om att stillasittandet bland unga ökar. Fler hälsofrämjande insatser behövs och även läsande barn behöver röra på sig mer.

Fysisk aktivitet gör att vi mår bättre och ökar vår inlärning samtidigt som läsning och läsförståelse är ett viktigt redskap för att klara sig bra i livet. Kombinationen idrott och läsning är därför ett vinnande koncept.

Läsligan startades 2013 av Mikke Eijrevi, Helena Renström och Åsa Stocksén och har sedan dess utvecklats till en metod som är lättillgänglig, användarvänlig och har goda förutsättningar att spridas nationellt. Att satsa på läsförmåga och läsförståelse så att fler klarar skolan lönar sig inte bara för de unga som får hjälp utan även för samhället i stort.

– Läsande barn behöver sporta lika mycket som sportande barn behöver läsa. Läsligan vill visa att det bästa är att göra båda delarnadet säger Mikke Ejrevi som är en av grundarna till Läsligan.

Nu finns även Läsligans metodbok. En bok som riktar sig till föreningsledare, föräldrar eller andra som vill främja läsning och rörelse bland barn och unga. Boken innehåller idéer, övningar och tips som kombinerar läsning och rörelse. Du kan även läsa intervjuer med experter som inspirerar och delar med sig av erfarenheter.

–  Vi glada för att dela ut priset för Årets idé för livet till Läsligan! De gör ett mycket viktigt arbete för att öka läsning och läsförståelse – ett område som är helt centralt för att rusta barn för framtiden. Idéer för livet har även bidragit till Läsligans metodbok och det har varit mycket inspirerande att ta del av utvecklingen och intresset, säger Stina Liljekvist, ordförande för Skandias stiftelse Idéer för livet.

 

 

 

Vi gillar att överraska!

Den 21 april bjöd Läsligan in föreningar i Skellefteå in till boklansering av Läsligans metodbok. Då passade även Idéer för livet på att vara där och dela ut priset för Årets idé för livet till en helt ovetande men mycket glad pristagare.

– Det är oerhört hedrande att vår idé utses till den bästa i konkurrens med flera andra goda idéer. Det stärker oss i vår övertygelse om att Läsligan är bra och viktig. Prissumman ger oss stärkt möjlighet att fortsätta vårt arbete samt att sprida det vi lärt oss genom åren till fler säger Mikke Ejrevi, biblioteks- och kulturchef Skellefteå kommun. 

Läsligans metodbok är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och kommunikationsbyrån Henson och har möjliggjorts med stöd från Idéer för livet. Flera av de som på något sätt bidragit till innehåll i metodboken närvarade på boklanseringen.

Från vänster: Anna Burström, Viktor Agnarsson, Hanna Marklund, Mikke Ejrevi, Åsa Hällgren, Kalle Viklund och Birgitta Hultfeldt.