Solrosfrön – en hjälpande bok för barn från Ukraina

Publicerades 06/15/2022

Du är i ett nytt land, Sverige. Du förstår inte vad andra säger, maten doftar och smakar inte som du är van vid. Bokstäverna är inte heller desamma.

Så inleds pysselboken Solrosfrön. Ett pedagogiskt verktyg på svenska, ukrainska och ryska som inspirerar till samtal mellan vuxna och barn om flykten från Ukraina och den första tiden i Sverige. Boken syftar till att hjälpa familjer att bearbeta situationen och på ett enkelt sätt skapa förutsättningar för att landa bra i Sverige.

Som barn i ett nytt land är det inte alltid enkelt att bearbeta allt man varit med om och allt nytt som det nya landet erbjuder. I boken Solrosfrön får barn som kommer till Sverige från Ukraina möjlighet att pyssla, rita, bearbeta och berätta om sin resa hit, samtidigt som de får lära sig mer om Sverige.

– Jag var volontär på ett tillfälligt boende för asylsökande och märkte tidigt att det fanns ett stort behov av ett pedagogiskt material till barnen. Med Solrosfrön vill vi ta till vara på barnens kreativitet samtidigt som vi ger dem en möjlighet att få bearbeta sina upplevelser från krig och flykt. Boken vägleder också föräldrar och personal i samtal med barnen om barnens situation, säger Viveca Nordlander, författare till boken.

Boken Solrosfrön är framtagen av författaren, socionomen och bildterapeuten Viveca Nordlander tillsammans med illustratören och den grafiska designern Emilie Bergman. Solrosfrön är framtagen i nära samarbete med Idéer för livet.

Möter du barn som kommer från Ukraina? Beställ Solrosfrön

Förhoppningen är att pysselboken Solrosfrön ska användas av kommuner, asylboenden, Migrationsverket, skolor och hjälporganisationer. Även du som är privatperson och möter barn som kommer till Sverige från Ukraina har möjlighet att beställa. 

Pysselboken som är kostnadsfri beställer du här: ideerforlivet@skandia.se  
Ange leveransadress och antal.

Flera insatser för att skapa trygghet och hälsa

­– För Idéer för livet är det viktigt att skapa förutsättningar för en ökad trygghet för barn och unga. Om vi kan bidra med detta till de barn som kommer till Sverige från Ukraina och på så vis underlätta och förbättra starten i det nya landet känns det såklart fantastiskt, säger Stina Liljekvist, ordförande Skandias stiftelse Idéer för livet.

Stiftelsen Idéer för livet gör flera insatser för att öka tryggheten och hälsan bland de barn och unga som nu kommer till Sverige, där Solrosfrön är ett exempel. Stiftelsen förstärker även samarbetet med Rädda Barnen Sverige i till initiativet ”Familjer på flykt”.  

Tillsammans med Motivationslyftet har ett material riktat till föräldrar tagits fram som syftar till öka förståelsen kring hur man kan må och reagera efter ett trauma som en flykt innebär. Läs mer>