Idéer för livet utökar samarbetet med Prinsparets Stiftelse

Publicerades 11/02/2022

Skandias stiftelse Idéer för livet arbetar aktivt för att öka tryggheten och hälsan bland barn och unga i Sverige. Som en del av arbetet förlänger nu stiftelsen samarbetet med Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse. Samarbetet innefattar en vidareutveckling av den unika digitala gratisplattformen Lajka samt en ny demokratisatsning som rullar ut i skolor runt om i Sverige under hösten 2022.

Stiftelsen Idéer för livet är huvudpartner till Prinsparets stiftelse och har sedan 2019 stöttat arbetet för en tryggare nätvardag. Det fördjupade samarbetet med Prinsparets Stiftelse utgår från att fortsatt stötta den kostnadsfria digitala plattformen Lajka. Där finns lektioner och övningar med fokus på en trygg nätvardag och en bättre näthälsa hos barn och unga. Materialet bygger på läroplanen och innefattar hela grundskolan.

– Vi vet att många skolor saknar underlag för diskussion och utbildning för en bättre nätvardag. Genom satsningen vill vi bidra till meningsfulla och viktiga samtal, som i sin tur kan leda till en tryggare och schysstare digital vardag för barn och unga, fortsätter Stina Liljekvist.

Under 2022 fördjupas samarbetet med utbildnings- och samtalsmaterial på temat demokrati.

– Det är viktigt att unga förstår hur en demokrati fungerar och är delaktiga i den. Samtal om demokrati och sociala medier, källkritik och näthat behövs. För Idéer för Livet är det viktigt att bidra till att fler unga får lära sig mer om demokratiska värderingar – på nätet såväl som utanför, säger Stina Liljekvist, ordförande Idéer för livet.

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse arbetar med visionen att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva. Inom verksamhetsområdet Tryggare nätvardag utgår Stiftelsen från en grundsyn på nätet som en självklar plattform för barn och unga, där barn och unga ska kunna delta tryggt.

– Nätet innebär fantastiska möjligheter för barn och unga, exempelvis i att lära nytt, uttrycka sig och delta i demokratiska samtalet. Tillsammans med Idéer för livet vill vi fortsätta verka för att skapa förutsättningar för en trygg nätvardag, där barn och unga har möjlighet att dra nytta av nätets möjligheter, säger Kim Waller, generalsekreterare på Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

Läs mer om vårt gemensamma arbete> här